Economisim pe servicii telecom

    2011-11-30 15:50 | Autor: Vasile Chelban | Filed under: Vasile

    Nu este un post publicitar. Va propun sa nu fiți hapsâni, şi să economisiți, nu să cheltuiți tot mai mult, şi mai mult. Voi vorbi despre un operator moldovenesc - Orange Moldova. Sper ca cineva să completeze în comentarii cu informații despre concurenți - Moldcell, Unite.

    Scopul operatorilor este să vândă mai multe servicii. Pentru aceasta el poate să atragă clienţi noi. De aceea ofertele la conectare sînt mereu şi sînt foarte strigătoare (cum ar fi "convorbiri gratuite pe viață", dar desigur cu note "in limita 10 minute pe zi, doar in retea cu unul din 3 numere, etc.."). Altă cale este de a crea pachete de servicii care combină cîteva servicii de bază care se consumă diferit. Astfel se poate ajunge la epuizarea unui sub serviciu (spre exemplu - minute naționale), iar celelalte rămîn consumate parţial. Utilizatorul este suprataxat la tarif de obicei mai mare decât cel inclus în abonament.

    O soluţie sînt opțiuni adiţionale. Ele sînt pe unice sau repetate, pe termen scurt (o zi, zece zile) sau lunare. Cit mai scurta perioada si mai mare volum al serviciului este inclus in optiune, cu atit pretul per unitate este mai mic. Altfel zis, cu cit este mai mare probabilitate ca toata optiunea solicitata nu va fi consumata, cu atât ea este mai "avantajoasă". Opţiunile nu sînt populare, oamenii nu depun efort să-şi minimizeze cheltuieli. La fel sînt şi o grămadă de oferte temporare, care pot fi utilizate gratuit, doar trebuie activate si corect utilizate. Puţini însă o fac. Vorbesc de oferte tip: "apel video în reţea gratuit", "primul apel dimineaţa în reţea gratuit", "număr magic/favorit gratuit", etc.

    Deci primul pas pentru a economisi, trebuie să nu fii leneş, şi să fii mereu informat. Te abonezi pe flux RSS, twitter de pe site-urile operatorilor, şi te înveţi să citeşti atît printre rînduri, cît şi rîndurile finale cu cea mai mică mărime a literelor.

    Pasul următor este de a combina efectiv oferte, opţiuni, servicii incluse în abonament, şi posibil alt abonament (de la alt operator).

    Despre una din combinaţii am aflat pe site-ul ex colegului de universitate - compare.md (Tomşa Victor). La moment nu găsesc acel comentariu, o expun cu cuvintele mele.

    Orange are tip de abonamente cu credit inclus: Intensiv şi Pantera. Clientul lunar achita costul abonamentului, care integral trece în aşa numit credit inclus în abonament. Acest credit poate fi utilizat pentru convorbiri, mesaje, internet la tarifele acestui abonament. Dar acest credit poate fi utilizat şi pentru activarea opţiunilor adiţionale. Şi costul minutului de convorbiri, a mesajului sau a unui Mb de trafic internet este întotdeauna mai mic decît a acestora din abonament standard. Exemplu: avem abonament Pantera 90 cu costul convorbirilor în reţea 0.75lei/min, extra reţea - 1.75lei/min; activînd opţiunile "120 minute adiţionale în reţea pe o lună" cu 50 lei, si "60 minute adiţionale naţionale pe o lună" cu 40 lei reducem costul minutului de convorbiri la 0.42lei/min şi 0.67lei/min respectiv (plătind lunar aceeaşi 90 lei şi nu mai mult). La fel se pot optimiza cheltuieli pe SMS, internet mobil, apeluri internaționale, MMS, etc.

    Acum o nuanţă importantă: dacă dorim să menținem cheltuieli lunare la valoare maximă de 90lei. Pe data de facturare trebuie de achitat integral abonamentul, astfel ca balanţa contului să fie 0 lei. Din acest moment pot fi activate opțiuni adiționale. O faceţi din meniul USSD *100#. Dacă sînt activate opţiuni pe 30 zile, ele vor fi reactivate automat la fiecare data de facturare. Dar în acest caz vor fi reactivate nu din credit inclus, dar din contul GSM, şi va treziţi cu suma de minus 140 lei dacă aveţi abonament de 90 lei şi o optiune de 50 în ziua de facturare, si va trebuie să le achitaţi ambele. Pentru a evita aceasta, dezactivați opțiunile cu o zi înainte de data de facturare (tot din meniu USSD).

    Alte recomandări la abonament:

    • activaţi toate trei opţiuni promoţionale de pe pagina Orange 2012. Cu 5 lei să obţii preţ de 17 bani per minut în reţea, sau 17 bani per Mb trafic, sau SMS - e foarte avantajos.
    • activaţi "primul apel dimineaţa gratuit" şi efectuaţi apel în reţea pînă ora 12:00.
    • activaţi 3G şi apelaţi prietenii cu apel video gratuit. Puteţi apoi dezactiva camera, şi loudspeak vorbind tradiţional ţinînd telefon la ureche.

    Ce soluţii asemănătoare ca idee sînt la Moldcell şi Unite?

    Apropo, opţiunile la moldcell pot fi văzute în cabinet personal destul de comod - Contul meu pe site-ul operatorului (acest software am văzut iniţial la Eventis mobile, păcat că la moment este doar la un operator din trei).

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...

    Etichete:

    Comments (0) »


    No comments yet.

    Leave a comment

    *