Creare USB Flash de încărcare pentru înnoire BIOS

    2009-07-02 08:40 | Autor: Vasile Chelban | Filed under: Vasile

    Recent, vizitând site-ul producătorului plăcii de bază pe care o posed, observ publicată înnoire BIOS. Nu pot spune că aș avea nevoie de suport procesoare AMD 7xxx (doar aceasta schimbare a fost anunțată pentru versiune nouă), sau aș întâlni ceva probleme în funcționare versiunii curente (chiar dacă este un Elitegroup ieftin, lucrează destul de bine), dar din pur interes decid să înnoiesc BIOS. Descarc arhiva și înafară de imaginea binară în set mai găsesc două utilitare - unul pentru DOS, și altul Windows 32 biți. Neavând nici unul din sisteme am mai multe opțiuni:

    1. Instalare MS Windows - nu-mi convine din motive de timp, ideologice, dar e și ineficace.
    2. utilizarea flashrom sub Linux. Cea mai simplă metodă - o încerc următoarea dată.
    3. Instalarea unui din sisteme DOS compatibile. Există FreeDOS liber. Are imagini CD și Floppy. Doar că nu utilizez de ceva timp discuri optice, și CD-RW/DVD-RW prezente nu sunt în stare bună.

    Pun problema lansării FreeDOS de pe USB Flash. Sub mînă găsesc doar card SD de 4Gb cu fotografii și video, și un USB card reader. Pe card este peste 100Mb spațiu liber, și e formatat în FAT32 standard. Aici nu schimb nimic și trec la instalare FreeDOS. Dacă după conectarea card reader-ului acesta ar fi montat automat, ar trebui să-l demontez (din meniu context GNOME/KDE/XFCE sau cu umount /dev/sdb1, unde sdb1 - este numele dispozitivului pe sistemul meu).

    Acum aș putea utiliza procedura descrisă în FedoraMD wiki pentru instalare FreeDOS, dar aleg altă procedură:

    1. descarc imagine CD de bază FreeDOS de pe site oficial.
    2. setez prima partiție pe card ca 'bootable'. Fie cu
      fdisk /dev/sdb (comanda 'a'), fie cu gparted.
    3. utilizez emulatorul qemu pentru instalare:
      qemu -hda /dev/sdb -cdrom fdbasecd.iso -boot d
    4. în instalatorul FreeDOS aleg set minimal de aplicații, nu am nevoie de formatare, dar trebuie să rescriu Master Boot Record. O fac din shell FreeDOS cu comanda:
      fdisk /mbr
    5. montez card flash, verific prezența dosarelor și fișierelor FreeDOS, arunc conținutul arhivei cu imagine BIOS și utilitare pe card. Restartez.

    Toate instrumentele enumerate mai sus sînt disponibile în repozitorii standard Fedora și pot fi instalate ușor utilizând yum sau utilitarul grafic - Gnome PackageKit (gpk-application).

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1,00 out of 5)
    Loading...

    Etichete:

    Comments (4) »


    Număr de comentarii de arătat: 4

    1. jekader:

      вот смеялся я с твоих извращений – а теперь сам думаю, как обновить BIOS :-/ Винда ещё есть, но грузиться в неё страшно: ещё часы мне посбивает 😀

    2. Vasile:

      Интересно – когда ты перейдешь от флуда в комментариях к написанию материала? Твои же извращения по круче моих будут, а посмеяться ты мне поводу не даёшь?

      Может сделаешь мастер класс по OSM/josm с картинками? Разбитый на 256 серий 😀

    3. Oleg:

      Да, будет очень интересно. Еще можно организовать сезоны.

    4. jekader:

      да там ведь не будет интриги 😀

      Вот поднять wifi access point – это совершенно непредсказуемая эпопея. Скорее уж про неё 😀

    Leave a comment

    *