Fedora 10 – înnoire pînă Fedora rawhide

    2009-05-07 09:46 | Autor: Vasile Chelban | Filed under: Vasile

    Fedora Rawhide - este repozitoriul Fedora în care se prepară versiunea curentă (următoare) a distribuției. La moment - din rawhide se va obține Fedora 11, și peste o lună, la trecerea acesteia în stare stabilă și release oficial, rawhide va conține pachete pe care se va baza Fedora 12.

    Toate versiunile de test - Alpha, Beta, Preview, Release Candidate și snapshot'uri intermediare sînt bazate pe imagine rawhide la o dată anume.

    Pe calculatorul de acasă utilizez deja de mai mult de o lună Fedora rawhide (inițial obținută din Fedora 11 Beta LiveCD x86_64). În general sînt mulțumit cum funcționează, și ieri am decis să trec și la serviciul pe viitoarea Fedora 11. Dacă acasă am ales calea instalării curate de pe LiveCD, și migrarea datelor și setărilor ulterioară, la serviciul nu am despus de timp pentru asemenea operații, și am încercat mai întîi Preupgrade. Cu părere de rău la detectarea setărilor Anaconda (instalatorul Fedora) a "căzut", și încercarea de upgrade a eșuat. În schimb am avut și a doua opțiune - upgrade online cu YUM. Întotdeauna utilizam această metodă pentru înnoirea serverului, dar și a altor sisteme. De obicei lucrează bine, și crează puține probleme (sau eu știu cum le pot rezolva ușor).

    Înnoire la Fedora 11 este posibilă numai de pe Fedora 10. În cazul meu nu era o problemă. Utilizatorii Fedora 8 și 9 vor avea să facă extra pas - înnoire la F10. După examinarea notelor de upgrade, mi-am dar seama că pe sistemul meu (F10, x86_64) nu voi avea probleme cu alegerea altui tip kernel. În schimb utilizatorii sistemelor x86 (de 32 biți) posibil vor trebui să modifice 1-2 fișiere de configurare. Cum utilizez driver nvidia proprietar din repo'ul rpmfusion, primul pas făcut a fost instalare/înnoire a 3 pachete cu configurațiile repozitoriilor: fedora-release, rpmfusion-nonfree-release-rawhide, rpmfusion-free-release-rawhide. fedoramd-release la moment nu este compatibil cu F11, deci l-am eliminat (rpm -e fedoramd-release). După înnoirea -release pachetelor (rpm -Uvh *-release*rpm), am trecut în directorul /etc/yum.repos.d/ și suprascris versiuni vechi a fișierelor .repo cu cele noi (.repo.rpmnew). Cu gpk-repo verific să fie activate repozitorii rawhide și compatibile, apoi ultimul pas (aproape 🙂 ) - yum update.

    La rezovarea dependențelor au apărut cîteva erori. Dar cum pachetele nu erau esențiale pentru funcționarea sistemului - le-am eliminat forțat. Versiunile corecte vor putea fi instalate și după înnoire (chiar pentru unele s-a și făcut automat). În cazul meu am executat:

    rpm -e --nodeps PyQt4 preupgrade pulseaudio-libs-zeroconf padevchooser x11vnc

    După aceasta procedura a mers fără opriri. După restart deja aveam sistem nou. Pas recomandat după upgrade - înnoirea contextelor SElinux. Metoda oficială - touch /.autorelabel && restart. Eu însă am făcut aceasta pe sistem lucrător, cu comanda restorecon: restorecon -R /

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1,00 out of 5)
    Loading...

    Etichete:

    Comments (0) »


    No comments yet.

    Leave a comment

    *