shntool

    2008-08-22 09:08 | Autor: Vasile Chelban | Filed under: Vasile

    Deseori descarc muzica de pe Internet în format APE+CUE. Adică imaginea comprimată a discului audio şi CUE sheet corespunzător. Cum nu am obicei de a asculta muzică pe dispozitive audio dedicate (CD/DVD Player'e), dar folosesc player software obişnuit (preferatul meu este mplayer 🙂 ), acest mod de păstrare nu-mi este comod. Astfel se pune problema împărţirii imaginii audio în piste separate conform datelor din CUE sheet, convertării (comprimării) pistelor în format FLAC (e liber, abil, suportă metadate în unicode şi foarte bine suportat de software, dar şi hardware), şi, în sfîrşit, ordonarea pistelor şî completarea lor cu metadate (fie din fişier CUE, fie din baze de date online cum ar fi freedb sau musicbrainz).

    Ultimul punct se rezolvă cu instrumente deja cunoscute (easytag, picard - sînt disponibile în repozitoriul standard Fedora). Dar pentru primele eu foloseam propriul script bash. Acesta a crescut cu anii, şi ştia să lucreze cu fişiere de intrare FLAC, WAC PCM, APE, WavPack şi combinaţia lor cu CUE sheet (inclusiv CUE sheet integrat în WavPack). Cu toate că scriptul era abil, totuşi la anumite etape de lucru el cerea extra spaţiu pentru date temporare (dacă lucrezi cu imagine CD - cerinţa era pînă la 1.4Gb libere pe sistem de fişier curent). Alt neajuns era nu a scriptului, ci a utilitarului pe care-l apela - bchunk este mic program utilizat pentru împărţirea fişierului conform datelor din CUE sheet sau TOC fişier. Însă rezultatul lucrului său uneori era diferit de cel aşteptat - pista se termina cu 1-2 sec. mai devreme, pierzîndu-se date audio. În special efectul se simţea la discuri tip non-stop.

    Navigînd pe forumuri, am întîlnit referinţe la shntool. Pentru lucru său are nevoie de alte componente:

    • mac - convertează din/în APE/MAC format. Descărcăm de pe FreshRPMS.
    • shorten - convertor în SHN (shorten) format. Luăm de pe DAG.
    • cuetools - conţine cuebreakpoints - utilitarul ce însăşi prelucrează CUE. Pe de altă parte versiuni recente shntool lucrează bine şi fără cuetools. Astfel linkul spre cuetools e opţional. Descărcăm de pe Fedora Koji.

    Însăşi pachetul shntool descărcăm tot de pe repozitoriul DAG.

    Acuma utilizarea. Programul are mai multe moduri de funcţionare (14 la versiunea curentă). Detalii le veţi găsi în pagina man. Pentru rezolvarea problemei din primul alineat este de ajuns doar de apelat:

    $ shntool split -f file.cue -t '%n. %p - %t' -o 'flac ext=flac flac -V --best  -o %f -' file.ape

    Aceasta e comanda care o folosesc pentru împărţirea file.ape+file.cue în piste cu numele tip '01. Artist - Nume pistă.flac' comprimate cu codecul FLAC în mod de compresie maximă cu verificare ulterioară. Parametrii -o şi -t sînt optionali. S-ar putea de scris comanda mai simplu:

    $ shnsplit -f file.cue -o flac file.ape

    Diferenţa faţă de prima comandă este în parametrii compresie standard pentru flac, şi numele fişiere generice la ieşire, dar acestea oricum pot fi redenumite cu easytag.

    Astfel avantajele:

    1. uşor de utilizat
    2. nu cere mult spaţiu pentru date temporare
    3. lucrează rapid
    4. produce rezultat bun (în comparatie cu bchunk)
    5. este foarte flexibil (conform manualului).
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...

    Etichete:

    Comments (3) »


    Număr de comentarii de arătat: 3

    1. Vasile:

      şi deja este versiune noua cu support Unicode BOM in CUE sheet şi fişiere Wavpack cu CUE sheet.

    2. Eugen Potlog:

      Cool 😀

    3. FedoraMD.org Blog » Blog Archive » собран shntool для FMD репозитория:

      […] shntool, shorten и cuetools были собраны нами для Fedora 8 и 9. Если вы используете наш fedoramd-release, то установка проста: # yum install shntool […]

    Leave a comment

    *